Skip to main content
0
NyhetReceptTips

Ketchup- och senapsinpiration!

By 24 april, 2018juni 17th, 2019No Comments

Ketchup och senap finns i massor av varianter! Och passar till så mycket mer än bara korv och hamburgare! Dessa fantastiska smaksättare kan användas både till kött, som dipp och som grund till andra härliga såser man kan göra. Blanda en god ketchup eller senap med creme fraiche och du har en perfekt sås till din måltid. Eller blanda ketchup eller senap med vinäger och olja så har du en härlig lättare sås eller dressing. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Senap – det gula guldet

Fransk senap har en syrlig och stark smak. Skånsk senap har grovmalda senapsfrön och mycket söt smak. Sen finns det allt däremellan! Gemensamt för all senap är dock att den görs av krossade senapsfrön och att man blandat dessa med någon typ av syra som exempelvis ättika, vinäger eller citronsaft och eventuellt någon söt ingrediens. Och därtill kan man smaksätta senapen så den får en helt egen karaktär! Att blanda senap med majonäs är alltid en härlig dipp till pommes! Och en senapsmarinad gör att man får härlig karaktär på sin kyckling. Eller använd senap till smaksättning av potatissalladen. Här är några av våra olika sorters senap:

  • Tryffelsenap 
  • Pepparotsenap
  • Fikonsenap
  • Apelsinsenap
  • Ekologisk dijonsenap
  • Kocken Carl Fredriks sötstarka senap

Ketchup – såsernas sås

Ketchup är en kryddsås baserad på tomater som finns i en oändlig uppsjö varianter. De flesta ketchupsorterna är röda men det finns även gul och grön ketchup. Smaksättningen varierar med liknar senapen på det sättet att man tillsätter någon syra i form av ättika eller vinäger samt socker. Ketchup innehåller ofta även lök och kryddor. Och för att få olika karaktär på ketchupen så kan man tillsätta sin favoritingrediens. Här är några av våra olika sorters ketchup:

  • Vår egen Deli Verkstan ketchup
  • Black Garlic Ketchup
  • Hot Banana ketchup
  • Gurkketchup
  • Rödbetsketchup
  • Roasted Red pepper ketchup
  • Smokey Chipotle ketchup

Pimpa din ketchup – Gör din egen bbq-sås!
(använd även gärna som glaze när du grillar)

  • 3 dl ketchup (någon god ketchup av god kvalitet)
  • 2 vitlöksklyftor (finrivna eller pressade)
  • 4 msk rårörsocker (vanligt socker går också bra)
  • 2 msk rödvinsvinäger (eller annan vinäger)
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk färsk riven och pressad ingefärsjuice (torkad mald ingefära går också bra)
  • 1 tsk färsk hackad chili (torkad går också bra)
  • salt och peppar

Med ketchup som grund och lite olika härliga smaker som vitlök, soja, chili och ingefära får du en härlig sås med fyllig sötma och lite drag. Given sås till BBQ-grillade revbensspjäll, grillade grönsaker eller annat grillat kött. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av till din egen favoritblandning.

Pimpa din senap – Gör en senaps- och citronsås av din senap!

  • 4 msk senap (exempelvis stark och grovkornig skånsk senap)
  • 2 finriven vitlöksklyfta
  • 4 msk olivolja eller neutral olja
  • saft från ungefär 1 citron
  • Färsk finhackad krydda som du gillar och som passar (exempelvis mynta eller dill)

Blanda alla ingredienser och smaka av dressingen med lite salt och peppar. Vill man kan man ta mer eller mindre citron eller en nypa socker i för att styra det syrliga och det söta så det blir en fin balans. Såsen passar lika bra till grillad lax eller räkor som till exempelvis kycklingsallad. Denna blandning passar perfekt som grund till dressing, späd med lite vatten till önskad konsistens.